CONTACTA'NS!

E-mail: marta@familiaritatsdiverses.com
Telèfon: 630 762 138

Hi ha joguines de nenes? I joguines de nens? Sabem que la resposta "correcte" és que no, i que les nenes poden jugar amb pilotes i els nens amb nines. No obstant, les nines (i molts altres jocs) reprodueixen el binarisme de gènere (i molts altres estereotips).

Mattel no és una empresa feminista, segur, però ha fet un pas important per trencar amb els rols de gènere en el joc i per qüestionar el binarisme de gènere. Han creat una línia de nines, Creatable World, que són neutrals en quant el gènere, que busquen eliminar les etiquetes de gènere oferint a les nenes i nens unes nines per jugar, però sobretot per poder pensar-se i construir la seva identitat una mica més lliure d'etiquetes.

Per què em semblen especialment interessants? Doncs perquè a través del joc podem parlar d'alternatives, al mateix temps que permet que les nenes i nens puguin experimentar amb identitats més lliures, sense pressions socials, sense que ningú els qüestioni. Així poden pensar-se, construir-se, imaginar, jugar, provar, experimentar... i sobretot els dóna llibertat per no sentir que hi ha una única manera de ser nena o una única manera de ser nen, també els dóna la possibilitat de no identificar-se amb cap dels dos gèneres, construint identitats més híbrides.

Cal senyalar que trenca amb la premissa que el gènere es vincula amb el sexe biològic, sinó que hi ha altres aspectes que són més importants a l'hora d'autoidentificar-se. Interessant per pensar la identitat de gènere, la transexualitat i les identitats híbrides.

Per acabar, no obstant, em sembla important també marcar una nota crítica: encara han de seguir treballant la diversitat i la importància de la imatge corporal. Falten moltes cultures, hi ha nenes i nens que segur que no se senten identificades amb les nines; el nivell socioeconòmic tampoc es té en compte; les diversitats funcionals no apareixen en les nines; i totes les nines segueixen sent primes mostrant una estètica amb la que identificar-se que no s'ajusta a tots els cossos.

Malgrat tot, aquestes nines ens ajuden a prendre consciència sobre la necessitat que els jocs dels nostres infants permetin també trencar amb el binarisme de gènere imperant a la societat, per acompanyar-los en el desenvolupament de la seva identitat de manera més lliure i promoure el respecte de totes les identitats de gènere.