CONTACTA'NS!

E-mail: marta@familiaritatsdiverses.com
Telèfon: 630 762 138

Arriben les festes d'hivern, i cada família té les seves pròpies tradicions: Nadal, el tió, reis, el solstici d'hivern, el cap d'any, inclús no celebrar res.

I malgrat les nostres preferències de com enfocar aquestes dates, rebem inputs per tot arreu on s'impulsa el consumisme, la necessitat de comprar regals i menjar, i s'espera que ens trobem amb tota la família, també aquella part de la família amb la que no compartim gaire coses.

Hi ha famílies que els agraden molt aquestes festes, la màgia o tenir aquest temps per compartir amb la resta. A altres els hi genera molta tensió. I a algunes els hi genera una sensació ambivalent entre la il·lusió, les pressions socials i els compromisos familiars. Així, cadascuna ho afronta com pot i com vol.

Sovint, però, hi ha dos grans temes que ens preocupen a totes:

Nadal2019

  • Dinars i trobades familiars: Aquells temes i preguntes que ens fan sentir incòmodes. Ja sigui perquè ens interpel·len directament a nosaltres, o bé a algun altre membre de la família. Davant aquelles situacions desagradables, que reprodueixen rols de gènere i culturals que no volem transmetre, tallem-les des del primer moment. Permetre que es reprodueixin després ens genera malestar i contribueix en que segueixin reproduint-se. Alguns exemples: Bonica, ja tens nòvio? Quin nen t'agrada de la classe? No, no té perquè tenir nòvio, potser té nòvia, potser té amics, són criatures no cal que promoguem relacions de parella des de la infància, i menys encara reproduint models heteronormatius. I tu? Encara no tens fills? Se't passarà l'arròs. Si volem o no ser mares no és decisió de la resta de la família. I si volem arribar a la parentalitat hi ha moltes maneres de fer-ho. La única decisió és nostra i d'aquelles persones amb les que volem construir la nostra família.

 

  • Regals del tió, Nadal o reis: Un excés de regals reprodueix unes festes cada vegada més consumistes i no ajuda a que les criatures puguin gaudir de les festes i dels regals. És important intentar compartir amb la resta de la família la nostra visió sobre com educar a les criatures i sobre quin tipus de joguines volem que tinguin i com fer unes festes més responsables. Pensar què regalem és important, no és un tema de quantitat, sinó de quines són aquelles joguines o materials que ens permetran créixer i gaudir i aprendre a través del joc. És important no reproduir estereotips de gènere a l'hora de fer regals, però també pensar en quines joguines combaten aquests estereotips i promouen models que permeten als infants créixer més lliures (si voleu trobar llibres que promoguin el feminisme i la diversitat familiar, per totes les edats, podeu trobar aquí una bona selecció).

 

Construir familiaritats diverses també és pensar com volem viure les festes, quines tradicions volem adoptar i com acompanyar en la construcció de noves tradicions i festes socialment responsables.

Siguin com siguin les vostres famílies. Celebreu o no aquestes festes, i les celebreu com les celebreu, des de familiaritats diverses us desitgem unes bones festes i un feliç 2020!